Muffin, a törpenyúl blogja

A nevem Muffin, és oroszlánfejű törpenyúl vagyok. Ez itt az én naplóm, amiben sok-sok kép és videó lesz, természetesen rólam. :)

Állatmánia.hu

Nyuszikról

Create your own banner at mybannermaker.com!

Bannereim

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Angol nyelvű nyuszis oldalak

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Okkosságok egy nyuszitól, nyuszikról, nyuszisoknak

2010.04.16. 18:45 | Muffinnyuszi | Szólj hozzá!

Mivel ma nem tudok képeket és videókat feltölteni, gondoltam írok egy két infót rólunk, nyunyukról, hogy a gazdimhoz hasonló kezdő nyúltartók könnyen megtalálják. (oldalt, linkek címszó alatt hasznos oldalakat lehet találni, az infók többsége onnan van)

Az első, és egyben nagyon fontos kérdés, amiről írok: Mit eszik a nyuszi?

 

A nyulak táplálkozása füg attól, hogy milyen fajta a nyuszi. Nyilván egy olyan oroszlánfejű törpe, mint én, nem teljesen ugyanúgy fog táplálkozni, mint egy óriás belga. Na meg persze függ attól, hogy mennyire válogatós a tapsifüles. Én például nem nagyon szeretem a répát, hiába közhiedelem, hogy a nyúl répát eszik. Ennek ellenére a legtöbb dolog, mint a táplálék aránya, vagy a mérgező és nem mérgező dolgok egyeznek minden fajtánál. A táplálék aránya a következő: egy nap megeszünk 100% kaját. Ebből kb 70% széna. Ez nagyon fontos nekünk, mivel az emésztéshez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. 25% zöldeleség, amiről később majd bővebben beszélek. A maradék 5% a szárazeleség. Ennek a kínálata igen bőséges, különböző keverékek kaphatók. Fontos, hogy nem eszünk semmit, ami állati eredetű, és az édesség se tesz jót.

A zöldeleség, avagy mi mérgező és mi nem?

Ehetem: Sárgarépa és zöldje, zeller, gumós zeller, reteklevél, paprikafélék (erőset nem kérek, fúúúj!!!), saláták, rucola, cikória, articsóka, sütőtök, amerikai tök, cukkini, cékla és zöldje, édeskömény, lucerna, paszternák, petrezselyemgyökér és zöldje, paraj, spenót, búzafű, spárga, zöldborsóhüvely (cska a hüvely), paradicsom, uborka, bazsalikom, borsmenta, kerti zsázsa, zsálya, kömény, kapor, oregánó, pitypang, lóhere, kamilla, málna és levelei, kékáfonya és levelei, piros áfonya, és levelei, eper és levelei, földi szeder és levelei, alma (magokat ne!), sárgadinnye, papaya, körte (magokat ne!), őszibarack, ananász, szőlő, banán (hízlal), százszorszép, napraforgó. Nem nagy mennyiségben ehetem: (ezek gázosodást okozhatnak, óvatosan!) brokkoli, kelvirág, karfiol, kelbimbó,fodros káposzta, takarmánykáposzta, karalábé, fehérrépa és zöldje, kínai kel. Nem ehetem: borsó, lencse, bab, burgonya, bambuszrügy, hagyma, citrusfélék, avokádó. Fogkoptatásra adható ágak: fűzfa, kőrisfa, almafa, körtefa, mogyoróbokor.

Az ehető dolgok listája csak általános, a teljesért katt a "Mit ehet a nyuszi?" linkre.

A nyuszi helyes tartása - néhány általános infó

 

Ketrecben lakunk. Azt szeretjük, ha a közeledben lehetünk, ezért legjobb ha egy szobában lakhatunk veled, gazdival. A ketrecünk ne legyen kissebb 100x50x50-nél. Ha mégis (mivel egy ilyen ketrec drága) ideiglenesen elvagyunk kisebbe is, de semmiképpen se legyen kisebb 70x30x30-nál, és minél hamarabb szerezz be nagyobbat! Addigis engedj ki sokat, hadd mozogjunk. Legjobban azt szeretjük, ha egész nap kint lehetünk. Mivel szobatiszták vagyunk, nem kell aggódnod a pisi miatt, de néha bogyózunk, mert túl gyors az anyagcserénk. A bogyóink azonban szagtalanok és kemények, könnyen összetaaríthatóak. Azonban figyelni kell arra, hogy a szabadon tartott nyuszik lakhelyét "nyúlbíztosá" kell tenni, mivel nem lenne jó, ha elektromos vezetékeket rágnánk meg, vagy beszorulnánk valahova. Semmiképpen se tarts minket terráriumba, ne tegyél tűző napra vagy huzatba. Nyáron segíts, hogy hüljünk, mivel mi nem tudunk izzadni vagy lihegni, ezért nagyon szenvedünk a melegtől. (egy hűtési tipp: fagyassz le 1,5 literes palackban vizet, majd csavard konyharuhába és tedd a ketrec tetejére vagy olyan helyre, ahol mellé tudunk feküdni.) oltass be minket évente, és figyelj a fogunk, körmünk, bundánk, bőrünk állapotára. És ami a legfontosabb:

Egy gazdi szeresse a nyusziját!!!YY

A bejegyzés trackback címe:

https://muffinnyuszi.blog.hu/api/trackback/id/tr61927497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása